• News
  • Powiat
  • Położenie
  • Starosta i Zarząd Powiatu
  • Starosta Inowrocławski
  • Historia
  • Symbole
  • Zakres działalności
  • Drogi powiatowe
  • Projekty rządowe
  • Projekty europejskie
  • Rada powiatu
  • Skład Rady Powiatu
  • Komisje
  • Sesje
  • Transmisje video z sesji
  • Protokoły
  • Młodzieżowa Rada Powiatu
  • Gminy
  • Gmina Janikowo
  • Gmina Dąbrowa Biskupia
  • Gmina Gniewkowo
  • Gmina Kruszwica
  • Gmina Inowrocław
  • Gmina Pakość
  • Gmina Rojewo
  • Gmina Miasto Inowrocław
  • Gmina Złotniki Kujawskie
  • Ciekawy Powiat
  • Dawny Powiat Inowrocławski
  • Piękny Powiat Inowrocławski
  • Turystyczny Powiat Inowrocławski
  • Powiatowe Muzeum
  • Oddział Powiatowego Muzeum – Dom Rodziny Jana Kasprowicza
  • Kontakt
  • Dane teleadresowe
  • Wydziały
  • Wydarzenia 2024
  • Styczeń
  • Luty
  • Marzec
  • ROK GENERAŁA SIKORSKIEGO
  • Aktualności
  • Z życia Generała
  • Galerie
  • Listy lotniczego korespondenta
  • Konkursy
  • Dokumenty
  • Dwór w Parchaniu
  • Filmy
  • 

    Szczupak muśnięty sosem

    dział: Turystyka i przyroda / dodano: 22 - 07 - 2022

    Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Olszewicach wzięły udział w konkursie wojewódzkim „Polska od kuchni”. Wysłały opis dania, zaznaczyły jego związek z regionalną kulturą i tradycją oraz obrzędem wesela. Zajęły trzecie miejsce!   

    - Udostępniłyśmy przepis wykonanego dania z uwzględnieniem zawartych w nim lokalnych produktów. Musiałyśmy przesłać też zdjęcia przedstawiające potrawę i uczestników przygotowujących tę potrawę. Cudne zdjęcia wykonała Paulina Kapella – wspomina Beata Szafrańska, przewodnicząca koła, która wzięła udział w konkursie wspólnie z Bogumiłą Pniewską i Anną Szafrańską-Woźniak.

    Panie z Olszewic przebrnęły eliminacje i zostały zakwalifikowane do finału na szczeblu wojewódzkim, który odbył się w Chełmnie.

    Potrawę konkursową oceniała komisja, której przewodniczył znany z telewizyjnych programów kulinarnych chef Jakub Steuermark.

    - Przygotowałyśmy szczupaki faszerowane z dodatkiem drobiowej wątróbki i lubczyku, muśnięte sosem gruszkowo-agrestowym, zalane galaretą w towarzystwie wina z mirabelek. Otrzymałyśmy trzecie miejsce, z czego jesteśmy ogromnie dumne – cieszy się Beata Szafrańska.   

    Artykuł ukazał się w Przeglądzie Powiatu, Miast i Gmin 22 lipca 2022 r.